jestem świeżo upieczoną posiadaczką tych kart i liczę na innych, ktorzy chcieliby się wiedzą na ich temat podzielić.
napiszcie proszę jakie znaczenie ma dla Was każda karta i jakie znacie rozkłady
Nie wiem, jak inni, ale ja niestety nie znam się na tych kartach
. Może skoro już je masz, to Ty o nich coś napiszesz? Niewykluczone, że innym uda się potem coś dodać lub rozwinąć.

bardzo chętnie chociaż doświadczenie jest u mnie zerowe, niemniej jednak fajnie byłoby zrobić podział na wstęp, opisy kart i rozkłady i bardzo prosiłabym cie o pomoc w tej kwestii bowiem u mnie z informatyką nie jest najlepiej
rowniez nie zajmowalam sie nigdy tymi kartami i nie posiadam z nimi doswiadczenia
wklej jak one wygladaja - jesli masz taka mozliwosc 
bardzo prosiłabym cie o pomoc w tej kwestii bowiem u mnie z informatyką nie jest najlepiej
Proszę uprzejmie zatem.
Początek masz zrobiony, zachęcam Cię do dalszej oprawy w ramach Twoich zainteresowań.
.
Historia kart cygańskich :
http://lenormand.webpark.pl/historia_cyganskich.htm
Tu piękne pojedyncze karty z opisami masz :
http://lenormand.webpark.pl/karty_cyganskie.htm k.cygańskie
Rozkłady do nich :
http://lenormand.webpark.pl/rozklady_cyganskich.htm
Właściwie jedyna dostępna książka na rynku o nich :
http://sklep.tarotnet.pl/product_info.p … cts_id=392

w najbliższym czasie postaram się podac poszczególne rozkłady a także czas jaki odpowiada poszczególnym kartom.
Przypominam również że dopiero poznaje te karty więc bardzo prosze o wyrozumiałość a jesli jest ktoś na forum kto ma z nimi wieksze doświadczenie to bardzo prosze o wsparcie.
Zoska, fajnie, że napisałaś o znaczeniach. Daj znać, jeżeli potrzebujesz pomocy z wklejeniem zdjęć.

Zośka zostawiam Ci w INNYCH " linki tematyczne " link do obsługi hostingu imagesheck, do wklejania zdjęć.
Nie pękaj bratku dodam dla optymizmu , karty cygańskie są jednymi z łatwiejszych.
Dasz radę.
Próbujcie. Inaczej nikt nigdy się niczego nie nauczy.
Oto przykłady różnych talii kart cygańskich :

Oraz jedna z popularnych książek o nich :

dzieki MAESTAR! myslę ze teraz pójdzie duzo łatwiej
Tu widzę opisane jest chyba 32 karty, a ja widziałem 52. To chyba są dwie wersje, podobnie jak w kartach lenormand jest skrócona wersja.
Własnie parę dni temu zamówiłem sobie karty cygańskie, czekam i mam nadzieję, ze na mikołajki przyjdą :}
Akmus napisał(a):
Własnie parę dni temu zamówiłem sobie karty cygańskie, czekam i mam nadzieję, ze na mikołajki przyjdą :}
Pochwalę się, że to za moją namową zamówiłeś te karty 
Tak Libertto i nie żałuję.
To się bardzo cieszę 
A jakie są Wasze wrażenia jeżeli chodzi o te karty?

Oczywiście pchnięta Waszym entuzjazmem też mam ochotę poznać bliżej te karty....

I karty cygańskie widzę ,że też się rozwijają. Mea 
Edit : Nie patrzcie na Meę, nie taka groźna
.
Libertto jeśli macie ochotę z Akmusem je ruszyć do rozbujania tematu
a zarazem nauki skoro Akmus je dopiero dostał , bardzo proszę,
ruszajcie z kopyta. Admin :Meastar.

A ja właśnie dziś też je otrzymałam (natchniona Akmusem) wraz z książką Heleny Żuk. Karty ładne (Piatnik). Dziś będę się z nimi zaprzyjaźniać i przeglądać książkę.

I co Olu jesteś wstanie polecić tą książkę czy raczej odradzić. Czy dużo jest opisane o kartach? Są podziały na różne aspekty życie tj.zdrowie, finanse, uczucia itp. Czy wypisane po myślnikach? [jak w książce pani Cecylii Wielgoradesz, którą posiadam]
Wiesz przejrzałam ją i ponieważ jest to pierwsz książka z tej dziedziny to nie mam odniesienia..Ale jest tu opis związany z przedstawionymi obrazami na kartach...dla mnie bardzo szczegółowy, znaczenie barw, mowa ciała, ubioru...
Jestem szczerze mówiąc w szoku, iż tyle informacji może zawierać jedna karta. Jest tu najpierw opois ogólny barw i ogólna symbolika postaci (głowa w prawo, ręka wyciągnięta wzdłuż ciała itp). Przy opisie szczegółowym kart jest zawarty opis (bardzo szczegółowy), poszczególnych symboli (kolor sukni, światło, pasek..), a na końcu znaczenie wróżebne: pozytywne - negatywne. Nie ma tu podziału wyraźnego na poszczególne dziedziny ale zawarte jest tu wiele informacji (jak dla mnie). Nie doszłam jeszcze jak liczy się w tych kartach czas.
Akmus celowo wybrałam inną książkę niż Ty bo miałam wrażenie, że nie do końca jesteś z niej zadowolony. Ja uważam (takie jest moje pierwsze wrażenie), że Pani Żuk wie co jest na rzeczy. Poza tym opisy są bardzo szczegółowe i czytelne.

Dodane jest 11 rozkładów kart z przykładowymi interpretacjami. Jak dla mnie to chwilowo "świat", a i karty są "piatnikowskie" więc solidne.
Ostatnio edytowany przez aleksandra (18-01-2011 09:38:18)